Bron: website maaikewillemsen.nl

Datum: 13 december 2018

Op de bovengenoemde datum stond de hieronder vermelde informatie op de bovengenoemde website:


KAPELLETJE AAN DE DELMERWEG

foto: Nico Kat

Een kapel voor Maria aan de Delmerweg

Garagehouder Hein de Groot heeft deze kapel aan de Delmerweg in onze wijk laten bouwen in 1950, omdat hij dat aan Maria beloofd had, toen hij op deze plek in de oorlog een aanval van rond vliegende granaten overleefd had. Het kapelletje, ontworpen door architect Jos. Bedaux, staat er nog prima bij. “ De klokkenstoel, met lood bekleed, is wel wat fors. Het dak heeft een beetje de vorm van een helm, dus bestand tegen de volgende oorlog. Het werk toont een groot plezier in ontwerpen, verscheidenheid in detail, gevoel voor enscenering, maar wat voor alles opvalt is dat in het zoeken naar een zekere ‘puurheid’, het werk nooit abstract wordt” staat in de architectuurgids, over het oeuvre van Jos. Bedaux, die geschreven is door twee van zijn zoons.

Frans Bedaux, één van de twee zoons die de gids over hun vader geschreven hebben, vertelt over de kapel dat deze al bestond voordat de opdracht van de Groot kwam, het ontwerp was oorspronkelijk voor Sint Michielsgestel minder romantisch als dat wat nu rondgaat. Het zou een ode zijn aan een onbereikbare vrouw, niemand weet of dat ook zijn echtgenote werd” . De Groot heeft dat laatste verteld op latere leeftijd aan de moeder van Frans.

Garagehouder de Groot gaf dus opdracht om een kapel aan de Delmerweg te ontwerpen en bouwen. Dat was de garage waar Jos. Bedaux zijn Chevrolet vandaan had, volgens Frans een mooie ruilhandel. Jos. Bedaux kreeg de tweede Chevrolet na de oorlog in Nederland toegewezen, omdat hij die nodig had voor de wederopbouw in Sluis in Zeeuws-Vlaanderen.

Jos. Bedaux, geboren in 1910 en gestorven in 1989

foto: Nico Kat

Jos. Bedaux heeft als architect geen opleiding genoten, hij heeft alles in de praktijk geleerd bij zijn vader, die aannemer was in Tilburg. De broers van Jos. studeerden wel en hij zorgde voor het geld. Het was in de crisistijd, het was toentertijd heel normaal dat de ene zoon het geld verdiende voor de studie van de anderen.

De broers gingen in het “verderfelijke” westen van Nederland studeren en werden lid van het ‘Brabants Studentengilde’.

De Leden van het Studentengilde hadden jaarlijks zomerkampen in een dorp in Brabant, waar de kennis van het Katholieke geloof werd bijgeschaafd en een kapelletje voor Maria werd gebouwd. Voor die bouwwerken werd materiaal gebruikt dat werd geschooid bij plaatselijke aannemers en handelaren in bouwmaterialen. Voor het Brabants Studentengilde heeft Bedaux ongeveer 15 kapellen ontworpen welke allemaal te zien zijn op de site www.Josbedaux.nl, waar al zijn werk te zien is.

Later is Brabantia Nostra ontstaan, een club die streed voor de emancipatie van Brabant. Brabantia Nostra bouwde ook twee kapellen als bakens voor het Brabantse land van Maria, een bij de Moerdijkbrug en een op de weg van Nijmegen naar Den Bosch in Wijchen. Bedaux ontwierp de kapel bij Moerdijk.

Vanuit beide verenigingen heeft Jos. Bedaux later veel werk gekregen, hij heeft in beide werelden een enorme klantenkring opgebouwd, bij de studenten en bij de aannemers.

Al vroeg mocht hij in 1937 zijn eigen huis bouwen in Goirle, waar nog steeds het kantoor gevestigd is. Dat wordt tegenwoordig gerund door de derde generatie, de kleinzoons van Jos. Bedaux.