Bron: de website Hallo Horst aan de Maas (hallohorstaandemaas.nl)
Op 1 juni 2018 heeft de volgende informatie op bovengenoemde website gestaan met als titel: Inzegening gerestaureerde Mariakapel :
9-5-2013 door: Redactie
De Joepenkòmpeneej uit Meerlo restaureerde jaren geleden de Sint Josefkapel in het dorp. Met hulp van vrijwilligers en donateurs knapten Joepen, Jossen en Jozeffen uit het dorp de kapel op. Jan Poels uit Meerlo maakte toen een belofte: “Maria, als het ons lukt om de Jozefkapel op te knappen, dan knap ik u ook op.” Het einde van die belofte komt nu in zicht.
De Mariakapel op de Megelsum in Meerlo was dringend toe aan restauratie. “Bij een eerste inspectie met de monumentenwacht kwamen we erachter dat het voegwerk zo verweerd was, dat je de voorgevel bij wijze van spreken zo kon omduwen”, legt initiatiefnemer Jan Poels (61) uit. “We hadden geen jaren meer kunnen wachten.”
De kapel uit 1821 is gebouwd in opdracht van de familie Cocq van Haeften, maar werd rond 1900 cadeau gedaan aan het kerkbestuur van Meerlo. Jarenlang doorstond de kapel weer, wind, grote boomwortels en vocht. Uiteindelijk lag de kapel tussen de struiken en kon ze wel een opknapbeurt gebruiken, vond Poels.
In opvolging van de Joepenkòmpeneej nam hij daarom het initiatief voor een Mariakrènske: alle vrouwen uit het dorp die Maria of een afgeleide naam droegen, werden bijeen geroepen om mee te denken over de restauratie van de Mariakapel. May, Maria, Mariet, Mia en Maria besloten de schouders onder het project te zetten en begonnen op allerlei manieren sponsoren te zoeken. “Dat liep als een trein”, zegt Jan.
Met hulp van Stichting Kruisen en Kapellen kon al snel begonnen worden met het omvangrijke project. “Ik noem het wel eens het Sjaak Wijnhoven-kapelletje, want die heeft er heel veel tijd in zitten. Hij heeft steen voor steen eruit gehaald, gerepareerd en teruggezet.” Het dak werd onder leiding van timmerman Jos Willers gerepareerd. “Een restaurateur eerste klas”, zegt Poels. “Hij kent de bouwstijl en wist precies wat wel en wat niet mag.”
Uiteindelijk werd ook de fundering van het kapelletje verstevigd. “Het is vroeger gewoon op het losse zand gebouwd. Omdat de weg een paar keer is verhoogd, ligt het nu een beetje laag. We wilden het niet verhogen maar wel verstevigen om verzakkingen te voorkomen”, legt Jan uit. Het opknappen van de kapel is echt een vrijwilligersproject geworden: “De buurvrouw van de kapel, ook Maria, heeft het gras ingezaaid en maait de omgeving nu.”
Met man en macht werd gewerkt om de Megelsumse Mariakapel in originele staat te herstellen. “Een aantal van de tegeltjes aan de binnenkant was gebarsten. Via een oproep in de krant kwamen we erachter dat bij een tante van mij in Wanssum diezelfde tegels als paadje gebruikt werden. Die zijn wel wat verweerd, maar de kapel blijft zo authentiek”, aldus Jan.
Volgende week wordt het Mariabeeld, dat intussen ook een opknapbeurt heeft gehad, teruggeplaatst. Op 25 mei wordt de kapel officieel ingezegend door pastoor Ruud Verheggen. Daarvoor echter organiseert de restauratiegroep twee wandelingen: een start om 11.00 uur vanuit Kevelaer, waar men zo’n 18 kilometer naar Meerlo loopt. De ander leidt langs kapellen in de omgeving en gaat via Tienray.